5 verktyg du måste ha i ditt liv

Rätt verktyg till rätt ändamål är en fördel i alla lägen

Många gånger behöver man ett verktyg som är lite mer avancerat än en skruvmejsel eller en hammare. Här har du den bästa listan på verktyg som alla bör ha hemma.

En skruvdragare är det vanligaste man använder sig av, den har många användningsområden. Oavsett om det är att skruva ihop en möbel eller ta hål till en tavla så gör denna jobbet.
Du kan även slipa saker med att sätta på en stålborste på den eller sätta upp skruvar att hänga tavlor på.
Ett batteri håller i genomsnitt cirka 40 minuter kontinuerlig drift och det hinner man göra väldigt mycket på. Att ladda batteriet tar oftast mindre än en timme så har du två batterier så tar arbetet aldrig slut om du har något som tar längre tid.

Skruvdragare

  • 2. Skiftnyckel

Alla behöver vi spänna eller skruva ur en mutter eller bult någon gång men alla har inte råd med en hel hylsnyckelsats som är överlägset alltid bäst.
En skiftnyckel är en svensk uppfinning och är flitigt använd genom tiderna.
Det är ett obligatoriskt verktyg som behövs om man ska laga en punktering på en cykel någon gång.

Skiftnyckel

  • 3. Torx och Insex

Detta är verktyg som alla bör ha hemma eftersom det blir vanligare att detta används. Insex är en äldre standard som börjar bytas ut mot torx mer och mer men man bör ha båda varianterna hemma eftersom insex är så pass utbrett.
Torx har den fördelen att det har riktigt bra grepp i skruven. Det är mindre risk att slita ut en skruv när man använder Torx.
Du kan med fördel köpa både torx och insex i ett bits-set som du du kan använda till både din skruvdragare och en speciell skruvmejsel till bits.
Brukar även finnas i välsorterade hylsnyckelsatser.

Torx

En bra tång för att knipa av saker med är en bra investering.
Dessa är inte bara bra för att klippa kablar utan även lite hårdare saker.
Har man inte en bra avbitartång så går det inte lång tid innan man behöver en.
Sidavbitare

  • 5. Kniv

Sista tipset är ett av dom viktigare. En bra kniv behöver man alltid till något.
Det är ett universellt verktyg som man kan använda till så mycket olika saker.
Det är viktigt att man har en bra kniv med bra stål och att man har någon slags knivslip som kan hålla eggen vass och fin, gärna en keramikbaserad sådan.
Det är farligare att använda en slö kniv  eftersom det är lättare att slinta med en slö kniv.
Det är vanligt att dom flesta har en brytbladskniv hemma, perfekt att plocka bort spetsen och kasta när den blivit slö, men en ordentlig arbetskniv föredras.

Brytbladskniv