Sluta puffa cigaretter för ett bättre liv

Rökning är ett vanligt och utbrett missbruk (jo, faktiskt) som drabbar miljontals människor runt om i världen. Det har visat sig orsaka cancer, hjärtsjukdomar, stroke, kronisk bronkit, emfysem och andra allvarliga sjukdomar. Mer eller mindre precis allt som vi inte vill ha, särskilt inte om du har planerat att finnas kvar länge nog att se barnbarnen ränna runt i huset. Rökning minskar också syreflödet till dina lungor och hjärna, vilket kan leda till hälsoproblem som högt blodtryck eller oregelbundna hjärtslag. Dessutom kan du börja låta som en hes Lena Nyman – vilket i och för sig inte är helt fel om du planerar att bli kändis på vita duken, men samtidigt… det där med att dö för konsten? Nja. Jag vet inte. Oavsett så ska jag i det här inlägget berätta lite mer om fördelarna av att sluta röka.

Att sluta röka minskar din risk att utveckla dessa sjukdomar med upp till 90%. Det är rätt schyssta odds, ändå. Dessutom – att sluta röka förbättrar också ditt luktsinne på så lite som en dag efter att du slutat röka! Tråkigt nog tar resten av “reningsprocessen” betydligt mer tid än så. Minst fem år sägs det att det tar för lungorna att bli bättre, och om dina andningskammare sett ut som Gollum innan tar det mer tid än så. Men det går, det är det viktiga. Se det som att rensa svartmögel badrum.

Jag har gjort det – du kan också!

Jag slutade röka för att jag ville leva ett hälsosammare liv. Jag ville vara med min familj och mina barn. Mina föräldrar rökte båda, och även om “bara” mamma strök med i lungcancer så hade pappa också problem med andning och annat. Vissa säger att det inte är hälsosamt att sluta med cigaretter om man rökt för länge, att kroppen har “vant sig”, men det tror jag bara är snack. Det var rätt beslut för mig, åtminstone. Jag tror det är rätt beslut för dig också.