Vad är en Dator?

Personlig dator eller pc som det kallas i folkmun är idag en självklarhet i större delen av världen. En dator kan betyda många olika saker men dom flesta förknippar det med en  laptop, stationär dator eller en Mac.

Det är inte en enkel uppgift i alla lägen att få en dator att fungera då det kan röra sig om allt runt trådlöst nätverk, mjukvara eller hårdvara som inte vill fungera ordentligt. Man kan få datahjälp eller it support online om man behöver det på ett enkelt sätt. En dator består av en processor som behandlar och utför information som man har lagrat på minnet i datorn.
Det finns två olika sorters minne i en dator, Hårddisk och Ram-minne.

Hårddisken är det minnet där alla dina filer ligger på samt operativsystem som gör det lättare för dig att använda enheten. Ram-minnet är ett tillfälligt minne där datorn sparar det man har igång för tillfället. Det finns faktiskt ett tredje minne som man inte kommer åt helt som innehåller inställningar för att din dator ska starta upp och fungera som den ska.

Så när du klickar igång ett program nästa gång så vet du nu att processorn hämtar informationen från hårddisken och lägger det i Ram-minnet och fortsätter att bearbeta informationen tills du stänger ner programmet igen.